İçeriğe geç

Dijital 1984: Mahremiyet

dijital 1984: mahremiyet
Source: Created via AI by Author — Dijital 1984: Mahremiyet

Dijital ve modern çağda yaşıyoruz. Nesnelerin İnterneti, kripto para, blokzincir altyapı sistemleri, akıllı şehir modelleri, yapay zeka vs. vs. Dijitalin getirdiği önemli ve büyük değişiklikler, geliştirmeler bunlar. 

Fakat dijitalin olumsuz bir boyutu da var. Belki sizle sokakta karşılaşıp iletişim kuramayacaklar ama adam ta Amerikalardan sizi sizden daha iyi biliyor. 

Bu dijitalin kaçınılmaz bir boyutu. 

Gerçek olarak siz onlar için yoksunuz. Ama internetteki siz onlar için çok değerlisiniz. Her türlü verinize erişimleri var. Konum, rehberinizdeki kişiler vs. 

Ama bunların yanında sizin hangi ideolojiyi takip ettiğinizi, hangi dine mensup olduğunuzu, hangi partiye oy vereceğinizi, hangi aktivist hareketi takip ettiğinize kadar birçok bilgi onlar için ulaşılabilir durumdadır. 

Algoritmaları o kadar akıllı ki… Gittiğim psikoloğun Instagram hesabını Tanıyor olabileceğin kişiler” başlığının altında gördüm. Sadece bir konum… Ha gerçi Instagram’ın sahibi Meta aynı zamanda WhatsApp’ın da sahibi. 🙂 Oradan bir ilişki de kurmuş olabilir. 

Sözün kısası şu, adamlar sizin her şeyinizi biliyor ve para kazanmak için size ne sunmaları gerektiğini de, iyi biliyor. 

Her şey para için… Kapitalist çarkın dönmesi için… Size ürün satabilirler. Size ideoloji satabilirler. Size politika satabilirler. Tabiri caizse, sizi size satıyorlar. Önce ürün bilgisini öğreniyorlar. Sonra piyasayı araştırıyorlar. Sonra da gerekli aksiyonu alarak sizi dijitale, servislere ve ürünlere bağlıyorlar. 

Siz aldıkça, izledikçe, dinledikçe… Daha… Daha… Ve daha… 

Knowledge is power!

Boşuna dememişler. Bilgi güçtür! Adamlar bu kadar parayı nereden buluyorlar? Tabii ki bilgiden. Bilgi olmadan parayı da bulamazlar. Peki bilgi nerede? Bilgi sizde. Siz neredesiniz? Dijitalde. Dijital nedir? Dijital biz, siz, onlar… 

Yapacak bir şey var mı? Hayır. İnternete bir kere bağlanıp bir şeyleri kurcalamaya başladığınızdan itibaren… Kendinizi bir yerlere kaydettiğinizden itibaren onlar için para çarkı dönmeye başlamıştır. Çünkü sizi öğrenmeye, yani ürün bilgisini öğrenmeye başlamışlardır. Biraz zaman sonra sizi sizden daha iyi bilecekler ve daha önce dediğim gibi… Sizi size satacaklar

Ve inanın! Yapacak bir şey yok, en azından bana göre. 1984’ün sonunda olduğu gibi… Sisteme karşı çıktığınızda bir şekilde sizi yola getirirler. 

Şu anda olan şeyler, yaşadığımız zaman… Dijital 1984’tür bana göre. Sosyal medya uygulamaları isterse sizi sansürleyebilir. 

Doğru reklamlarla sizi zorlayabilirler. Evet! Zorlamak diyorum. Çünkü belki de çoğu şeyi gerçekten ihtiyacımız olduğu için değil de almak için alıyoruz. 

Sosyal medyada birkaç takipçi kazanmak için şekilden şekle girebilirsiniz. Bu onların istediği bir şey. Takipçi uğruna aptalı oynamak onlar için mükemmel bir şey. 

Çünkü… Bilgiden para kazanıyorlar. Bu bilgiyi sizden alıyorlar. Ama sizin aptal olmanızı da istiyorlar. Eğer siz aptalsanız daha kolay yönetilebilirsiniz demektir. Belki aptal değilsinizdir bilemem. Ama aptal olmayan dijital aptal çok fazla var. Buna eminim. Belki de ben veya siz onlardan biriyiz. 

Dediğim gibi, bana göre, yapacak pek bir şey yok. İnternete adım attığınız an onlar için “kaynak” niteliği kazanmış sayılırsınız. 

Hayatta kalmak ve canınızın sıkılmaması için sisteme ayak uydurun. 

Zira 1984’teki gibi sisteme karşı çıkarsanız belli sonuçlarla karşılaşacaksınız. Bu sonuçlar doğrultusunda yine sisteme kazandırılmış olursunuz. Ama zor yoldan… 

Dijitali kullanmamak diye bir seçenek yok. Mecbur kullanacaksınız. 

Ya kullan ya da öl!

Ölmekten kastın çağın gerisinde kalmak. Seviyeye atlayamamak, öğrenememek, gelişememek… Bize zarar veren şey aynı zamanda fayda veriyor. Bu şekilde sistem ayakta kalıyor. 

Evet, sevgili okurlar! Yazım buraya kadardı. Kısa bir sohbet yapmak istedim. Umarım keyif almışsınızdır. 

Noktalıvirgül, Medium yayın hayatına yeni başlamıştır. Desteklerinizi bekliyoruz. İster yazar ister okur olarak bu toplulukta yerinizi alabilirsiniz.

 Çeşitli etkinlikler, oyunlar, yarışmalar düzenleyerek interaktif bir okur-yazar topluluğu kurmak istiyoruz. Topluluk yeterli üye sayısına ulaşınca, çok büyük bir kitle olması gerektiğini söylemiyorum, güzel şeyler yapacağız. 😁😊

Yazar olmak bu linkten bize başvurunuzu gönderebilirsiniz.

Bekliyoruz! 😊

Kalın sağlıcakla! 

Yayına gitmek için tıklayınız!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Caner Kösedağ sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et