Sadakat için Substack, Görünürlük ve Gelir için Medium

Bu yazıyı okuyorsanız yüksek ihtimalle Substack’te veya Medium’da yazan bir blog yazarısınız yahut blog yazarlığını düşünen/merak eden yazmanın biricik güzelliğine nail olacak birisiniz.
Substack e-mail bülteni ile blog konseptini bir arada barındıran ve bunun yanında kendi içinde Twitter-vari Note paylaşımı yapılabilen duvarı bulunan bir platformdur.
Substack’in daha önceki yazımda bahsettiğim gibi 1:1 yazar-okur köprü işlevi sayesinde sadakat odaklı topluluk inşası mümkün olmaktadır.
Medium ise blog tabanlı bir sosyal ağ platformu olarak öne çıkmaktadır. 140 karaktere yettiremeyenlere özel olarak kuruldu. Klasik blog yazarlığı ama hazır bir kitleniz var.
Medium’un yapısında yazılarınız hazır ve nazır kitleye ulaşmaktadır, özellikle bir yayında yazıyorsanız. Bu da size görünürlük sağlar. Bunun yanında Medium’un etkileşim odaklı kazanç sistemi size az da olsa süreklilik -yazdığın süreklilik kadarıyla- içinde kazanç sağlamaktadır. Bunun yanında arama motorlarının indekslemesi, alan adı otoritesi bakımından Medium daha önde kalmaktadır.
Yani kısaca diyebiliriz ki, görünürlük ve az ama sürekli kazanç için Medium; sadakat için Substack.
İki platformu birlikte, eş zamanlı olarak kullanabilirsiniz. Bir platforma bağlı kalmak sizi kısıtlar ve potansiyelinizi düşürür, gölgede bırakır. Elimizde imkan var, neden kullanmayalım?
Tabii bu iki platformu kullanırken Substack’e öncelik vereceğiz. Çünkü Substack bize daha çok kontrol ve özgürlük sağlamakta. Substack ölü WordPress tabanlı blog siteleri kadar bizim olmasa da neredeyse bizim kişisel blog platformudur. Medium’da ise ipler biraz daha başkalarının elinde, örnek olarak algoritmalar sadece bir örnek.
1. Canonical Link Kullanımı İle Substack’e Ağırlık Vermek
Nedir bu canonical link?
Arama motorları, Google, Bing vs, aynı içeriği iki üç farklı yerde görünce kopya içerik diye damgalar. Arama motorlarının algoritması hangi içeriği kopya diye damgaladıysa o içerik arama sonuçlarında ya hiç görünmez ya da aşağı sıralara düşer. Ve ilgili alan adının otoritesi düşebilir.
Canonical link özelliği arama motorlarına özgün/orijinal içeriğin hangisi olduğunu ve o içeriği indekslemesini söyler.
Senaryo şu şekilde işliyor. Öncelikle Substack’te yazımı yazdım, önce Substack’te yazmam zaman damgası olarak daha önemli. Substack’teki yazımı Medium’da da yazdım ve yazı ayarlarından canonical link diye Substack’teki içeriğimi gösterdim.
Bu şekilde aynı içerik ama farklı iki URL’yi birbirine köprülüyoruz.
Bununla Google’a şunu söylemiş oluyorum: “Bak, Substack’teki yazı orijinal, onu indeksle. Medium’daki yazı da aynı içerik ama onu indeksleme.”
Substack ve Medium arasındaki alan adı otoritesi bakımından Medium daha önceliklidir. Yani eğer ben canonical link kullanmaz isem arama motoru tarafından Medium’un önceliklendirilmesi daha büyük olasılık taşımaktadır. Aynı içerik de olunca, Substack’teki sayfam, yani xxx.substack.com sayfamın alan adının otoritesi Google, Bing karşısında düşmektedir. Canonical link ile bunun önüne geçmekteyiz.
Medium’da Substack’teki Yazıma Nasıl Canonical Link Veririm?
Substack’teki yazınızı Medium’da da yazdınız. Topic belirleme, SEO başlık ve SEO meta açıklaması da tamam, paylaşıma hazır diyelim.
- Sağ üstten üç noktaya basıp “More settings”e tıklayın ve en aşağı kaydırın.
- “Advanced settings” kısmına gelin.
- “Customize Canonical Link” kutucuğunu işaretleyin.
- Açılan kutucuğa Substack’teki yazınızın URL’sini/bağlantısını yapıştırın ve kaydedin.
- Yazınızı Medium’da da yayınlayabilirsiniz.

2. Medium’da Ücretli Yazılarınızın Başına Substack’e Yönlendirme Koyma
Medium’da yazılarınıza ödeme duvarı (paywall) koyabiliyorsunuz. Yazılarınızın aldığı alkış, yorum, vurgulama gibi etkileşimler oranında ücret kazanıyorsunuz.
Ödeme duvarlı ücretli yazıların okunması için Medium okurlarının Membership abonesi olması gerekmektedir. Bu aboneliğe sahip olmayanlar yazınızın tamamına erişemezler.
Fakat eğer yazınızın başına aşağıda gösterdiğim gibi Substack’e yönlendirme yaparsanız bir taşla iki kuş vurmuş olursunuz. Hem Substack’e trafik almış olursunuz hem de okur yazınıza erişim sağlamış olur. Belki Medium’dan gelen okur yayınınıza abone de olur, kim bilir?

Son Söz
Bu çift kanallı yönlendirme sistemi ile içeriğinizin otoritesini arama motorları karşısında düşürmeden iki platformdan ayrı ayrı faydalanabilir, meyvelerini yiyebilirsiniz.
Ben bu şekilde Substack’te sadık bir okur kitlesi inşa ederken Medium’dan anlık kazanç sağlayabiliyorum.
Kazanç konusunda aman aman bir kazançtan bahsetmiyoruz. Ama hiç yoktan iyidir. Birincil amacım kazanç olmayıp da yazmak olduğu için pek umursamıyorum.
Ortaokul resim öğretmenimin -Zekiye Hocama selamlar- bir sözü vardı; sınıfta hiç resim yapmayan yahut yapamayan öğrenciler için “Her not sıfırdan iyidir.” diyordu. Bunu ilke edindim diyebilirim. Bu ilkeyi tam tamam oturaklı şekilde uygulayamadığım mükemmeliyetçi zamanlarım oluyor ama genel olarak böyle bir ilkem var. 🙂
Umarım faydalı olmuştur! Sağlıcakla kalın! ❤️✒️
Instagram: caner_kosedag
Bluesky: canerkosedag
Bir yanıt yazın