KDY İle Kitap Yayımlamak: Benim Deneyimim

KDY İle Kitap Yayımlamak: Benim Deneyimim Caner Kösedağ Sonun Arzusu
Source: Taken photo by the Author – KDY İle Kitap Yayımlamak: Benim Deneyimim

Merhaba! Ben gotik öyküler yazıyorum -Edgar Allan Poe’ya bir selam- ve öykü kitabım Sonun Arzusu’nu Kitapyurdu Doğrudan Yayıncılık ile çıkardım. Bu yazıda kendi deneyimimden bahsedeceğim.

Bu yazımda kitabım hakkında bilgi veriyorum.

Neden KDY?

Kitapyurdu Doğrudan Yayıncılık (KDY), print on demand yani sipariş üstüne basım sistemi ile çalışan bir yayınevi. Geleneksel yayıncılıktaki gibi ilk etapta 500-1000 adet gibi sayılarda önden basım yapılmadığı için iki tarafta güvenli alanda (safe space). Yani kitap satmasa bile yazar da yayınevi de zarar etmiyor.

Aslında KDY, Google Play Kitaplar’ın fiziksel hali de denebilir. Çünkü kitap aslında sistemde dijital olarak bulunuyor zaten, sadece fiziksel olarak basılıp gönderiliyor. Tabii bu da güzel bir şey, kötü anlamda söylemedim.

Ben 20 yaşında, yeni bir yazarım. Açıkçası geleneksel yayınevlerine gidip kitap bastıracak maddi gücüm yok. Bu bağlamda KDY eserinizi elinize almak için iyi bir yol. Evet, elinize almak için iyi bir yol. Sırf kafanızdaki eseri manevi değer amaçlı da elinizde görmek isteyebilirsiniz. Bu da KDY’de kitap yayımlamak için geçerli bir neden.

KDY ile Kitap Nasıl Yayımlanır?

KDY ile kitap yayımlamak için kdy.kitapyurdu.com‘a gidip eser başvurusunda bulunmanız ve sizden talep edilenleri yerine getirmeniz gerekmekte. Bunlar şunları içerir:

  • Sözleşme iletimi (kargo yahut dijital tarama yoluyla elde edilen PDF’nin gönderimi)
  • Word dosyası formatında eser dosyasının gönderimi
  • Kapak tasarım PDF dosyası
  • Mizanpaj PDF dosyası

İlk etapta sözleşmeyi göndermeniz gerekmekte. Ben yazıcıdan sözleşmeyi çıkartıp imzalayıp tarayıcı ile tekrardan bilgisayara aktardığım PDF’yi göndermeyi tercih ettim. Bu şekilde beklemeden direkt olarak sözleşmeyi ilettim. 2-3 gün de olsa beklemek istemiyordum çünkü çok heyecanlıydım. Gönderdikten 1-2 gün sonra sözleşme onaylandı.

Akabinde edisyon kontrolü için Word (.docx) formatındaki eser dosyasını gönderdim. Bu dosya mizanpaj gibi roman boy tipinde olmayıp normal A4 boyutunda da olabilir. Metin, imla vs. gibi şeyler kontrol edilecek. Edisyon kontrolü baya sürdü. Ama baya sürdü. Yaklaşık bi’ 1 ay bekledim ve gerçekten artık sıkılmıştım. Cidden heyecanlıydım.

Ama sonunda onaylandı ve havalara uçmuştum. Benden edisyon kontrolü sonrasında eser kapak dosyası ve eser mizanpaj dosyasını istediler, PDF formatında. İşte bu işin alengirli kısmı. KDY size editörlük, grafik tasarım gibi hizmetler sunmuyor. Bu hizmetleri sunan ajanslara yönlendirme yapıyor. Yahut siz kendiniz de yapabilirsiniz tabii. Ben kendim yapmayı tercih ettim çünkü ajanslara da para vermek istemiyordum. Adobe Photoshop, Illusrator ve InDesign programlarını kullanarak her şeyi kendim yaptım. Ama her şeyi kendim yaptım. Hani kitabın her yerinde benim emeğim var ve bunu söylemek benim için cidden çok müthiş bir duygu hissettiriyor.

Nasıl yaptığımı soracak olursanız şu videonun rehberliğinde:

Bu videoya baka baka, 1 hafta içinde programları kullanmayı bilmeden kapak tasarımını, barkod yerleştirmeyi, iç sayfa düzenini (mizanpaj) kendim yaptım.

KDY yazara numune göndermiyor. Bunun yerine %50 indirimli şekilde satın alabiliyorsunuz. Yani kitabınız 100 TL ise siz 50 TL’den satın alabiliyorsunuz. İşte ben kendi numunelerimi sipariş ettim. Kargoyu beklemek de ayrı heyecanlıydı, küçük bir çocuk misali.

Kargo geldi, kitabı elime aldım. Yani şu an bu cümleleri yazarken yine bir duygulandım. Yani çok güzel bir duyguydu, böyle söyleyeyim. Hani kapak tasarımını siz yapmışsınız ve tasarımı herkes beğenmiş, mizanpaja ayrı emek vermişsiniz falan… Müthiş bir duyguydu o ilk ele alış.

Peki KDY ile kitap yayımladık. Satış işi ne durumda?

KDY ile Yayımlanan Kitapların Satışı

KDY bağımsız yazarlar için gerçekten iyi bir yol. Ücretsiz, masrafsız bir şekilde kitap yayımlayabiliyorsunuz.

Fakat…

KDY’de herkes kitap yayımlayabiliyor. Şimdi, yukarıdan bakan biri görünmek istemem ama; herkesin Türkçe imla kurallarına uygun olduğu sürece kitap yayımlayabildiği bir platformda tabii ki kaliteli eserlerin yanında edebi değeri düşük çokça kitap olacaktır.

Edebi kalite değerlendirmesi, editör değerlendirmesi olmadığı için herkes kitap yayımlayabiliyor ve bu da her gün sürekli kitap eklenmesi demek sisteme. Bu kaliteli eserlere gölge düşürme riski taşıyor, ki yaşanıyor da.

Bunun yanında KDY sizden kitabın telifini alıyor. Kitabı sadece kitapyurdu.com üzerinden satmanıza izin veriliyor. Telifi sözleşme aracılığıyla onlara verdiğiniz için de eliniz kolunuz kısalıyor biraz.

Ayrıca Kitapyurdu.com demişken… Kitapyurdu’nun KDY kitaplarını öne çıkartan bir sistemi bulunmuyor. Çok nadir sanıyorum ki, bazen KDY özel kampanyalar yapılıyor. Bunun haricinde kitabın satışı yazarın kendi reklam ve ağ çabasına kalıyor. Bu da yazar için ekstra enerji harcaması demek.

Ben iki gün önce 1000kitap.com‘da reklam vermeyi düşünüyorum. Belki işe yarar. Aldığım bir bilgiye göre, 1000kitap.com yazarlara özel reklam kampanyası düzenleyecekmiş ileride. Yani yazarlar kitaplarının reklamını yapmak için daha cüzi bir tutar ödeyebilir zannımca. Beklemedeyim.

KDY yazarlara %50 telif ödüyor. Vergi, stopaj vs. düştüğünde bu %40’lı bir orana düşüyor ama yine iyi bir ödeme. Yazar isterse kitabın satışını arttırmak için kendi telif hakkından düşerek iskonto yapabilir. Yani örneğin kitabın liste fiyatı 100 TL’dir. Yazar %20 indirim iskonto yaparak fiyatı 80 TL’ye düşürebilir.

Benim kitabım olan Sonun Arzusu’nun liste fiyatı 69,50 TL. Ben hem ulaşılabilir olsun hem de 52 sayfalık bir eser için 69,50 TL’yi çok gördüğüm için kendim, %30’luk iskonto yaptım. Bu sayede fiyat 48,65 TL’ye düştü.

Peki neden başta 69,50 TL oldu derseniz KDY size fiyat belirlemede minimum bir sayı veriyor, kendisinin zarar etmemesi için bunun gerekli olduğunu söylüyor.

Ödemeler nasıl yapılıyor?

Kitap satışından gelen ödemeler için alt limit 100 TL. 100 TL birikince 2 ay vade sonrasında ödeme yapılıyor. Yani Mart’ın sonunda 100 TL birikti diyelim, 2 ay sonra 100 TL’yi çekebilirsiniz. KDY, Yapı Kredi Bankası ile çalışmakta.

İkinci bir ödeme seçeneği var: Kitapyurdu çeki. Ödemenizi Kitapyurdu çeki olarak talep ettiğinizde hesabınıza çek tanımlanıyor ve kitap alışverişinizde sepette otomatik olarak tutar düşüyor. Bu da gayet iyi aslında bana göre.


KDY ile ilk kitabımı çıkardığım için memnunum. İçime sinen bir proje oldu. Satış işi zorlayıcı olsa da manevi anlamda ki boyutu benim için birincil planda. Yani kitabımı ilk elime aldığımdaki heyecanı söylemiştim. Bu bağlamda genel olarak memnunum. Yazar kimliğimin olması da ayrı güzel bir şey şimdi. Yazımı okuduğunuz için teşekkür ederim. Sağlıcakla kalın!

İlk gotik öykü kitabıma bakmak isterseniz buraya tıklayabilirsiniz.

Instagram: @caner_kosedag

X: @sarrkastikKedyy

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir