İçeriğe geç

Bing Derin Arama Özelliği Geldi!

bing derin arama özelliği
Source: Unsplash Surfaced – Bing Derin Arama Özelliği Geldi!

Bildiğiniz üzere Microsoft OpenAI ile anlaşma yaptığından beri yapay zekayı ürünlerine entegre etme yolunda önemli adımlar atıyor. İnternet tarayıcıları (internet browser) bağlamında büyük ses getiren ve ilk olma özelliğini taşıyarak Microsoft, Edge’e GPT-4 yapay zeka dil modelini entegre ederek ciddi bir inovasyon yapmıştı. Tarayıcı tamam, cepte! Peki ya arama motoru?

Microsoft’un arama motoru olan Bing, GPT-4 ile entegre edilmiş ilk ve tek -en azından benim bildiğim- yapay zekalı arama motoru olma özelliğini taşıyor.

Neden Google’ı Bıraktım?

bing vs google
Source: Taken screenshot by Author – Neden Google’ı Bıraktım?

Google, arama sonuçları artık saçma sapan ilgisiz, alakasız ve sahte sitelere yön veriyor. Hiç istemeyeceğimiz bağlantıların (link) gözüme sokulması pek istediğim bir şey değil.

Daha basit bir arayüzü var ve bu basitlik hiç işlevsel değil. Koca ekrana daha az sonuç sıkışıyor. Bu sonuçlar da birbirinden alakasız oluyor.

Ve son olarak sadece arama motoru… Bing’e bakıyoruz, adamlar yapay zekayı entegre etmiş.

Neden Bing Kullanıyorum?

bing vs google

Source: Taken screenshot by Author – Neden Bing Kullanıyorum?

Dediğim gibi, adamlar yapay zekayı entegre etmiş. Ama bundan önce ekranı daha işlevsel ve verimli kullanıyor. Ekranıma daha çok arama sonucu sıkıştırıyor. Google’ın 2 – 3 bağlantı bıraktığı aramada, Bing, hem bağlantı, hem snippet, hem yapay zeka olan Copilot sonucunu hem de Vikipedi snippet’ını bırakıyor.

Ekranı daha verimli kullanıyor kısacası.

Buna ek olarak ve bomba özellik olarak, neden kimse pek takmadı anlamıyorum ama yurt dışında pek karşılık gördü, arama sonuç sayfasında Copilot aracını (widget) görüyoruz. Sizin yerinize arama sonuçlarına tek tek girip bakıp araştırıp bir özet veriyor. Bunu hangi arama motoru yapabiliyor şu an? 😎

Bing Derin Arama Özelliği Geldi!

Bing Derin Arama Özelliği

“Bing Derin Arama” özelliği geldi! Olayı şu ki, sizin arama kutucuğuna yazdığın kelimeleri alıyor, tarıyor ve alternatif arama anahtar kelime öbeklerini düşünüyor, GPT-4 ile, yeni türettiği arama anahtar kelimelerini tek tek kendisi baştan sona tarıyor ve size alakalı olabilecek en mantıklı ve en doğru arama sonuçlarını veriyor.

Source: Taken screenshot by Author

Sizin arama anahtar kelimelerinizle istediğiniz tam sonucu, en alakadar sonucu tahmin edip arayıp getiriyor. Buna ek olarak alternatif aramaları listeliyor, işaretlediğim üzere görüyorsunuz, tıklama yaptıktan sonra o bağlamda arıyor ve sonuçları listeliyor. Bu işlemler yaklaşık 30 saniye sürüyor, daha yavaş ama daha alakalı ve doğru sonuçlar veriyor.

Ezcümle…

Bing şu an marketing sayfalarında Google’ın çok gerisinde evet ama özellik, işlevsellik, verimlilik, doğruluk bakımından Google’ı ezecek seviyede. Sadece insanlar alışkanlık edindiği şeylerden vazgeçmiyor. Diğer türlü Bing her halükarda Google’dan daha iyi bir sonuç veriyor.

Evet, buraya kadar okuduğunuz için teşekkür ederim! Bing’i bir deneyin. Seveceksiniz. Kendinize iyi bakın!

Instagram: ckosedag
Twitter: BloggerCanerK
Medium: Caner Kösedağ

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Caner Kösedağ sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et