İçeriğe geç

Prompt Mühendisliği İle Yapay Zekayı Daha Etkili Kullanın

Prompt Mühendisliği İle Yapay Zekayı Daha Etkili Kullanın
Source: Created via AI by Author – Prompt Mühendisliği İle Yapay Zekayı Daha Etkili Kullanın

Selamlar! Yapay zekayı neredeyse hepimiz her gün kullanıyoruz. Özellikle ben bir ara sürekli kullanıyordum. Konuşacak arkadaş olur, evdeki sana özel öğretmenin olur, yazarsındır ilham alırsın vs. vs. birçok günlük kullanım örneği verilebilir. Peki doğru kullanıyor muyuz? Yani yapay zekayı doğru, etkili ve efektif bir şekilde kullanıyor muyuz? Bu yazımda prompt mühendisliği ile yapay zekayı nasıl etkili şekilde kullanabiliriz, bunu anlatacağım.

Başlayalım!

Formülümüz aşağıdaki gibidir:

Persona Bağlam Görev Örnek Format + Ton = İyi bir prompt örneği

Bu formülü aşağıda daha da detaylandırıyorum tabii. Fakat kısaca bahsetmek gerekirse şunları söyleyebiliriz:

  • Öncelikle yapay zekaya kişilik kazandırıyoruz.
  • Sonra bağlam veriyoruz.
  • Ardından bu bağlama göre yapması gereken işi veriyoruz.
  • Nasıl yapabileceği konusunda bir örnek versek fena olmaz.
  • Nasıl bir yazı tipinde çıktı almak istiyoruz? Bunu söylememiz iyi olabilir.
  • Son olarak dil, üslup olarak bir şart veriyoruz.

Kısaca bu şekilde bahsettik. Uzun olarak anlatmak gerekirse okumaya devam edelim lütfen.


1. Persona (Kişilik)

Yapay zekaya bir kişilik kazandırmamız gerekiyor. Örneğin “Sen bir dil öğretmenisin.”, “Sen bir terapistsin.” ya da “Sen bir İspanyol aşçısın.” gibi gibi cümlelerle istemimiz içine yapay zekanın girmesi gereken kişiliği, personayı yazıyoruz. Bu şu işe yarayacak. Yapay zeka size birçok şekilde cevap verebilir. Siz mesela ondan bir dil eğitim programı istediniz. Bunu adeta bir öğretmen gibi vermesi sizce de daha iyi değil midir? Ya da size matematiği bir lise öğretmeni edasıyla anlatması pek etkili olmaz mı? Bu bağlamda persona vermemiz daha iyi olabilir.

2 . Bağlam

Yapay zekaya arka plan bilgileri verin. Rolünüz, ulaşmak istediğiniz hedef ve bu konudaki mevcut bilgiler hakkında bilgi verin. Vereceğiniz görev hakkında elinizde ne var ne yok yazın istem (prompt) kutusuna. Bu yapay zekanın sizin ne istediğinizi, ne isteyebileceğinizi daha iyi anlamasını sağlayacaktır. Aşağıda bir örnek bulunmaktadır.

Hedef kitlem 20-30 yaş arası kadınlar. Blog yazısı, cilt bakımı ile ilgili olacak ve sonbahar mevsimine odaklanacak.

3. Görev

Yapay zekanın ne yapmasını istediğinizi açık ve net bir şekilde tanımlayın. Hedefinizi dil çevirisi, içerik üretimi veya yaratıcı metin yazımı gibi belirli bir görevle sınırlandırın. Netlik, istenen sonucun kalitesini doğrudan etkileyecektir.

Gemini, bir blog yazısı için 3 farklı başlık üret.

4. Örnek

Sadece ne yapmasını istediğinizi değil, nasıl yapmasını istediğinizi de gösterin. Örnek bir metin sunun, istenen stili açıklayın veya bir başlangıç noktası sağlayın. Yapay zekaya öğretin. Onun nasıl yapabileceğini gösterin. İstediğiniz sonucun tam olarak nasıl bir şey olması gerektiğini örneklendirin. Bu nokta atışı bir yapay zeka cevabı (respond) için etkili bir şeydir.

Bana bir özgeçmiş hazırla. Bu özgeçmişi yazarken aşağıdaki örnek özgeçmişi referans al:

Bla bla bla… 😀

5. Format

Ne şekilde istediğinizi belirtin. Tablo mu, liste mi, LaTeX dilinde mi vs. bu tarz şeyleri belirtin. Çıktının tarzını yapay zekaya belirtirseniz daha isteğinize odaklı bir cevap alabilirsiniz.

Bana TYT matematik ilk 12 konu için 3 aylık bir ders çalışma programı hazırla. Programı tablo içinde ver.

6. Ton

Yapay zekanın kullanması gereken dili, üslubu, tonu belirtin. Günlük dilde mi yoksa daha çok profesyonel bir iş adamı gibi mi konuşması gerekiyor? Ya da daha Afrikalı RAP’çi tarzı “Yo, yo, yo man!” şeklinde mi konuşması gerekiyor? Bunları ona söyleyin. İsteğinize odaklı bir cevap için önemli bir şeydir.

Bana Matematik dersinden X konuyu anlat. Günlük dilde arkadaşça bir dilde anlat.


En önemlisi görev olsa da diğer unsurları belirtmek de yapay zekanın işini iyi yapmasını sağlayacaktır. Aklınızdaki veya isteyebileceğiniz tarzda ve doğrulukta cevap (respond) istiyorsanız bu unsurları isteminizde (prompt) belirtin. Hepsini her zaman belirtmeniz gerekmiyor tabii ki, ama profesyonel ve nokta atışı bir yanıt için gerekebilir.

Bu unsurları kullanarak Gemini, ChatGPT ve Copilot gibi yapay zeka sohbet botlarını daha efektif bir şekilde kullanabilirsiniz.

Buraya kadar okuduğunuz için teşekkür ederim. Sağlıcakla kalın!

Instagram: ckosedag
Twitter: BloggerCanerK
Medium: Caner Kösedağ

Kaynak kullandığım videoya buradan ulaşabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Caner Kösedağ sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et