İçeriğe geç

Daylio ile Duygularımı Keşfettim: Hikayem

Source: Created via AI by Author – Daylio ile Duygularımı Keşfettim: Hikayem

Merhaba, sevgili okurlar!

Günler birbirine geçiyor, karışıyor, günlerin nasıl geçtiğini anlamaz oluyoruz. Gün sonunda elimize ne geçti, elimizden ne gitti bilmiyoruz. Bilemiyoruz, anlayamıyoruz.

Günlük hayattaki iniş çıkışlarımızı takip etmek, ruh halimizin dalgalarını anlamak bazen zor olabiliyor. Hele bir de bunları yazıp çizmeye vakit ayıramıyorsak, içimizde birikenler yük olup kalıyor. Hayat kontrolümüzde değilmiş gibi akıp gidiyor.

Aslında hepimizin bir zaman “Bir dakika!” deyip durup düşünmesi gerekiyor, o gün ne kazandık ne kaybettik ne öğrendik ne öğrettik diye. Günlük tutmak bu ihtiyacımıza cevap veriyor.

Hem de çok iyi bir şekilde cevap veriyor ve yazanlar faydasını deli gibi görüyor.

Bu yazımda size günlük yazmanın iyi hissettirdiğini anlatıyorum. Peki günlük yazmanın yanında duygularımızı takip etmek, görmek nasıl olurdu? O gün nasıl hissettik, hangi duyguları yaşadık, neden yaşadık vs. bunları bilmek nasıl olurdu?

Daylio ile Duygularımı Keşfettim: Hikayem

Bu dediklerimi ben yapıyorum, neredeyse 2 ay oldu ve cidden faydasını gördüm, görüyorum da hala. Daylio isimli mobil uygulama yardımıyla hızlı ve eğlenceli bir şekilde günlük tutuyorum.

Günlük tutmanın yanında, uygulamanın asıl özelliği olarak duygularımı takip edebiliyor ve gözlemleyebiliyorum.

Evet! Daylio size klasik bir günlük tutmanın yanında duygularınızı takip etme olanağı da veriyor. Her gün günlük yazarken o günkü genel halin ortalamasını veya eğer ki günde 2–3 kez kayıt alacaksanız o anki ruh halinizi sisteme giriyorsunuz.

Daylio ise sizin için grafik ve analizler sunuyor. Gelin bunları tek tek ele alalım!

Daylio’nun öncelikle arayüzüne değinmek istiyorum. Arayüzü çok minimal, sade ve işlevsel. Her şey birkaç tıkla ulaşılabiliyor. Şimdi günlük yazmaya gelince bazılarımız belki çoğumuz zaman ayırmakta zorlanabiliyor veya üşenebiliyoruz. Daylio’nun bu yapısı günlük tutmayı pratik hale getiriyor.

Daylio’nun olayı şu, ruh hali (mood) takibi yapabildiğiniz bir günlük uygulaması. Girdi eklerken o anki veya gün sonundaki ruh halinizi yahut genel o günün ortalamasını alarak ruh halinizi giriyorsunuz.

Daha sonra duygular ve aktiviteler seçiyorsunuz. Yani mutlu, heyecanlı, üzgün, stresli, çaresiz gibi gibi duygular var.

Etkinliklerde ise o günkü uyku kaliteniz, sosyal etkileşimleriniz (sevgili, arkadaş, aile vb.), hobileriniz (okuma, yazma, izleme, rahatlama vb.) gibi şeyleri giriyorsunuz.

En son isterseniz not da yazabiliyorsunuz. Nota ek olarak resim ve ses kaydı da bırakabiliyorsunuz girdiye.

Sonra Daylio sizin bu girdinizi analiz ediyor ve zamanla bir grafik oluşturuyor. Bu grafik sizin o haftaki, ayki ruh halinizi gösteriyor. Bu grafiğe bakarak kendi analizinizi yapabiliyor, duygularınızı izleyebiliyor, hangi aktivitenin sizin ruh halinize nasıl etki bıraktığına bakabiliyorsunuz. Ruh halinizi izleyebiliyorsunuz.

Aşağıda benim grafiğim var. Örnek olması adına bırakıyorum.

Source: Taken screenshot by Author – Daylio ile Duygularımı Keşfettim: Hikayem

Şimdi bu Daylio bizim ne işimize yarayacak?

Daylio, size grafik falan sunuyor, eyvallah ama ne işe yarayacak bu? Güzel soru. Ruh halinizi izleyerek kendinizin farkında oluyorsunuz. Misal ben şunu birebir yaşıyorum. Mesela bana deseler ki, “Haftan nasıl geçti?” veya “Günün nasıl geçti?” diye sorsalar, ben derim ki “Eh işte!”. Çünkü yapım bu, karamsarlığa meyilliyim. En azından karamsarlığı meyilli idim.

Fakat Daylio “Kardeşim bir dakika, günün böyle geçti, hafta da böyle işte, nasıl eh işte oluyor? Hatta 14 şubat bir iyi olmuşsun. Nasıl eh işte oluyor?” der. 😁Çünkü ben gün sonunda “eh işte” modundayım, depresyonun bir etkisi. Ama Daylio bana bak şu saatler iyiydi falan diye grafik gösteriyor. Kayıtlı belgeli çalışıyor kerata!

Ben bunu görüyorum ya, yani grafiği görüyorum veya o günkü girdilerimi görüyorum, “Lan bir dakika, harbi bugün iyiydi ha!” diyorum. Şimdi bu çok saçma gelebilir. Ama inanın depresyondaki biri için veya işleri çok yoğun kendisine vakit ayıramayan biri için bu durumlar gerçekçi. Kişi kendisinin farkında değil. O gün, o hafta nasıl geçmiş, nasıl bitmiş haberi yok. Tek derdi “Pazartesiye raporu nasıl yetiştireceğim?”. Misal yani…

Ama Daylio kullanan biri olarak bu durumu artık yaşamıyorum desem, ne dersiniz? Yani artık duygularımın farkındayım, neyin ne olduğunu biliyorum, günlerin nasıl aktığını fark edebiliyorum… Bu bir kere sizi daha iyi hissettiriyor. Sırf bunun için kullanılır.

Çünkü iyi hissetmek şu devirde bir lütuf. Basit bir şey olarak görülüyor ama depresyonun dibini görmüş biri olarak söylemeliyim ki, iyi hissetmek çok değerli. İyi hissetmemek, hissedememek… Çok acı verici inanın bana. Neyse, ortamın ambiyansını eksiye çekmeden devam edelim. 😊

Ruh hali takibinin faydaları, neden önemli?

Ruh halini takip etmek yukarıda da dediğim gibi, öz-farkındalığı geliştiriyor. Kişinin kendisine hükmetmesi için önce kendisinin farkında olması gerekiyor. Farkındalık önden geliyor. Doktor teşhis koymadan tedavi edebilir mi? Hayır. Bu iş de aynı.

Kişinin duygularının farkında olması kendisi üzerinde bir kontrol sağlama imkanı verir. Kişi kendisini kontrol edebilirse, duygularını, düşüncelerini, davranışlarını kontrol edebilirse günlük hayatta ruhsal anlamda sıkıntı yaşama ihtimali düşüktür. Yani kötü bir olaya karşı verdiği tepki daha sağlıklı olacaktır, buna inanıyorum.

Daylio, duygusal tetikleyicileri (emotional triggers) tespit etme noktasında da iş yapan bir uygulama. Bu da kendinizin farkında olmak ve kontrol etmekle ilişik bir şey tabii.

O günkü hissettiğiniz duyguların nedenini görmek, analiz etmek, üçüncü bir gözle bakmak gibisi yok. Çok efektif bir şekilde duygusal tetikleyicileri tespit edip kontrol altına alabiliyorsunuz.

Bunu ben yapıyorum mesela. Girdimi eklerken o günkü duygularımın nedenini üçüncü birinin gözüyle görebiliyor, farkında oluyor ve gerekli aksiyonları alıyorum.

Daylio’da her gün için minnettar olduğum üç şey yazıyorum. Bu basit egzersiz, hayatımdaki güzel şeylere odaklanmama ve minnettarlığımı geliştirmeme yardımcı oluyor.

Minnettar olmak da önemli. Kişinin minnettarlık yönü gelişince küçük şeylerden bile keyif alır bir hale geliyor. Bunu kendimde gözlemledim. Zaten bu blog yazısını tamamıyla kendi deneyimlerimden ve kendim hakkındaki gözlemlerimden yola çıkarak yazıyorum.

Ne demiştik, evet, en ufak şeyden bile keyif alır hale geliyorsunuz.

Depresyon, anhedoni derken… Bu müthiş bir şey!

Sonuç

Sonuç olarak bu yazımda ruh hali takibinin faydalarından bahsettik ve bunu sağlayan en ucuz uygulama olan Daylio’dan bahsettik. Daylio oldukça düşük kar gözeten bir uygulama.

Yıllık üyeliği 84–85 lira falan. Gayet uygun. Ki ücretsiz sürüm bile gayet yeterli.

Fakat kendi not şablonunuzu girme gibi şeyleri kullanıyorsanız benim gibi alabilirsiniz. Daylio’nun internet sitesine, indirmek için buraya tıklayarak gidebilirsiniz.

Buraya kadar okuduğunuz için teşekkür ederim. Unutmayın:

Duygularının farkında olan kendisine hükmeder! – CK

Kalın sağlıcakla!

Instagram adresim: @ckosedag
Twitter adresim: @BloggerCanerK
Medium sayfam: Caner Kösedağ

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Caner Kösedağ sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et