İçeriğe geç

Türkiye’den Medium Partner Programı Başvurusu 2024

Source: Created via AI by Author – Türkiye’den Medium Partner Programı Başvurusu 2024

Merhabalar efenim! Nasılsınız? İyi misiniz? Umarım iyisinizdir.

Bildiğiniz gibi Medium Partner Programı’na (MPP) Türkiye’den direkt başvuru yapılamıyor. Bundan dolayıdır ki Türk yazarların çoğu ödeme almıyor. Bu yazımda nasıl başvuru yapabilirsiniz bunu anlatacağım. Ben iki hesabıma da yaptım, TR ve EN, ikisi de direkt onaylandı.

Pek resim kullanmayacağım. Olabildiğince açık yazmaya çalışacağım. Sorun olacağını düşünmüyorum. Başlayalım o halde.

Türkiye’den Medium Partner Programı Başvurusu 2024

Platform bazında adımlarımız şu şekilde olacaktır:
1. Payoneer
2. Stripe
3. Medium

1. Payoneer

  • https://www.payoneer.com/ adresinden sitesine gidin ve kayıt olun.
  • Kayıt olduktan sonra “request receiver accounts” gibi bir ifade bulun ve tıklayın.
  • Buradan ABD-USD, UK-Sterlin, Europe-Euro seçeneklerini seçin ve üçü için hesap talebinde bulunun. Talep sırasında istediği belgeleri sisteme yükleyin ve gönderin. Bir süre sonra onay e-postası gelince kontrol edebilirsiniz, hesaplarınız açılmıştır. UK-Sterlin hesabı kenarda kıyıda köşede dursun diye açtık. Yoksa lazım değil. USD ve Euro hesabı lazım.

2. Stripe

  • Kullandığınız tarayıcının verilerini silin. Çerez, site verileri, kayıtlar, kişisel bilgiler vs. tüm kayıt verilerini silin. Bu işlem sırasında ve sonrasında Medium’u açmayın veya Medium’un sitesine gitmeyin.
  • Windscribe isimli VPN uygulamasını veya uzantısını indirin. Ben bunu kullandım ve şimdiye kadar sorun yaşamadım. Windscribe üzerinden Germany-Castle sunucusuna bağlanın.
  • VPN ile gerçek IP adresi ve lokasyonunuzu maskeledikten sonra Medium Partner Program bağlantısına tıklayın ve Apply butonuna basın.
  • Medium Member planı üyeliği ve son 6 ayda en az 1 hikaye yayınlama şartlarını karşıladığınızı varsayıyorum. Ülke kısmı uyarı verecektir. Oradan ülke seçimi linkine tıklayın ve Germany’i seçin. Devam edin.
  • Stripe’a aktarılacaksınız. Stripe hesabınızı oluşturun.
  • İşinizin bireysel olduğunu seçeneklerden arasından ilkini seçerek belirtin. Einstragener Kaufmann gibi bir şey olması gerekmekte yanlış hatırlamıyorsam.
  • Kişisel bilgilerinizi doldurun, yalnız adres bilgisi girerken Türkiye kelimesini kullanmayın. Sadece sokak, posta kodu ilçe, il gibi şeyleri doğru girin. Ülke olarak Germany kalmalı. İlerleyen süreçte sizden adres doğrulaması isteyebilirler. Girişini yaptığınız adresi gösteren adınıza kayıtlı bir fatura göndermeniz gerekebilir.
  • Banka bilgisi giriş ekranında para birimini Euro, ülkeyi Lüksemburg seçin. LU ile başlayan Avrupa Euro hesap IBAN’ınızı bu kutucuklara yapıştırın. IBAN’ınızı Payoneer hesabınızda görebilirsiniz.
  • İsteğe bağlı kısımları geçebilirsiniz. İş modeli olarak blogging gibi bir şey olması lazım, onu girebilirsiniz.
  • Stripe ana ekrana gelince Settings>Account status kısmına bakın. Eğer Completed kısmında bir görev varsa ve bu Completed olarak işaretlenmişse tamamdır. Geriye bir şey daha kaldı.
  • Settings’ten banka ayarlamalarınızın olduğu yere gelin. Manage currencies deyin. Para birimini USD olarak seçin. Add bank account deyin. Bu sefer çıkan boşlukları yine Payoneer USD hesap bilgilerini kullanarak ilgili yerlere göre doldurun.
  • USD banka hesabını ekledikten sonra hemen altında Schedule bölümü vardır. Oradan ödemeyi otomatik değil de manuele (Manually) çekin ve kaydedin. Bu işlemden sonra tekrar Account status’a gelin.
  • Account status’ta Active tasks bölümünde bir görev olması gerekiyor. Eğer yoksa kısa bir süre bekleyin. Bu bekleyiş sırasında ara ara sayfayı yenileyin. ABD vergi formuna ilişkin bir görev gelmesi gerekiyor. Gelince start deyin. Daha sonra işinizin ABD ile ilişkisi var mı, ABD vatandaşı mısınız gibi bir seçenek olması gerekiyor, onu No olarak işaretleyin. Hemen altında gerekli adres bilgilerini uygun şekilde doldurun. İmza kısmını da ad soyadınızla doldurduktan sonra gönderin ve Accepted şeklinde etiketlenmesini bekleyin. Accepted olunca iş tamamdır.

Şimdiye kadar bir sorun almamış olmanız gerekiyor. Eğer adrese ilişkin kanıtsal belge isterse, ilerleyen iki hafta içinde istemesi olasıdır, adınıza olan adresinizi gösteren bir internet, elektrik, su vb. fatura gönderimi yapmanız halinde muhtemelen onay alacaksınızdır. Dikkat edin! Mobil fatura geçerli değildir.

3. Medium

  • Son adım olarak Medium’a taxpayer information formunu göndermemiz gerekiyor. Partner dashboard’undan ilgili bağlantıya tıklayın.
  • For non-US invidiuals’a ilişkin seçeneği işaretleyin ve devam edin. Formu kendi Türkiye bilgilerinize göre doldurun.
  • İsterseniz Türkiye’ye özel olan vergi indiriminden faydalanabilirsiniz. Bunu işaretlerseniz ileride belge istenir mi bilmiyorum ama benden istenmedi ve şu an hiçbir sorun bulunmamakta. (Düzenleme: Hala istemedi ve Türkiye indirimli vergiden işlem gördü, para %10 kesinti ile hesabıma geçti)
  • En son bir sürü kutucuk işaretlemeli bir bölüm gelecek. Hepsini işaretleyin. İmzalayın ve gönderin.
  • Partner panelinde “Your tax information has been verified, and you’re now eligible to be paid through the Medium Partner Program.” şeklinde bir yazı gördüyseniz işlemler tamamdır.
  • Artık tek bir şey kalıyor. Hikaye yazmak… Hikayelerinizi yazdıktan sonra gönderirken paywall’u açmayı unutmayın!

İşlemlerimiz tamamdır. Eğer Stripe’tan bir hata almadıysanız ve Medium’dan da aynı şekil bir soruna ilişkin mesaj, geri bildirim almadıysanız işlemler tamamdır.

Ödeme duvarı etkin yazılarınızdan kazanç elde edeceksiniz ve bu kazanç Stripe hesabınıza aktarılacak. Eğer Euro olarak aktarılırsa direkt çekebilirsiniz fakat USD olarak aktarılırsa Stripe hesabınızdan banka hesabınıza çekilmesi için paranın, en az 250 dolar birikmesi lazım. Tabii bu da bir sorun değil. Bir yayında yazar iseniz kısa bir süre içerisinde 250 dolar biriktirebilirsiniz. Bu kısa süre ortalama 6 aydır. Tabii ki bu başlangıç seviyesinde bir yazar için böyledir. İlerleyen zamanda kısa zamanda daha çok kazanır hale geleceksinizdir. Tabii ki iyi yazıyorsanız… 🙂

Yazar olarak katılabileceğiniz Türkiye Yayını ve bizim kendi yayınımız olan Noktalıvirgül var. Türkiye Yayını, Medium’da Türkçe yayınlar arasında en aktif olanıdır. 

Noktalıvirgül ise interaktif bir topluluk kurmak ve Türkçe içeriklerin ön plana çıkmasında rol oynamak amacıyla kurulmuş bir yayındır. 

Noktalıvirgül yayınımız hakkında bilgi almak için buradaki hikayeye gidebilirsiniz.

Blog yazmak para kazandırır evet ama bunun bir de ruhsal faydası var. Aşağıdaki hikayemde bunu anlatıyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Caner Kösedağ sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et